ROTI BOY / ROTI MEXICAN
Bahan Inti
50 gram mentega bergaram, dilembutkan
1/4 sudu teh esen vanilla
25 gram gula perang
Bahan Topping
50 gram mentega, dilembutkan
40 gram gula aising, diayak
1 biji telur, dipukul sedikit
1 1/2 sudu makan esen coffee
50 gram tepung serbaguna, diayak
Bahan Doh Manis
250 gram tepung roti,
10 gram tepung susu
35 gram gula castor
1/2 sudu teh) garam
1 1/2 sudu teh yis segera
1/2 biji telur, dipukul sedikit
135 gram (135 ml) air
30 gram mentega, dilembutkan
Cara-cara
1. Cara untuk Intinya : Pukul
mentega dalam mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan
esen vanilla dan gula perang dan pukul hingga sebati. Tuangkan adunan
kedalam mangkuk dan bekukan dalam peti sejuk sehingga sedia untuk
digunakan.
2. Cara untuk Topping : Pukul
mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga
adunan ringan dan gebu. Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan
esen kopi Masukkan tepung dan putar pada kelajuan perlahan
sehingga semuanya sebati. Masukkan kedalam piping bag .
3. Cara untuk Doh Manis
Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer
dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit. Masukkan yis, telur
dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada
kelajuan sederhana selama 8 minit. Masukkan butter dan gaul hingga
sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti
menjadi lembut dan licin.
(Selepas menguli gunakan mixer, Sha uli doh dengan menggunakan tangan
sambil ambil sedikit demi sedikit tepung gandum sehingga doh kelihatan
licin dan lembut) Kemudian
bulatkan adunan setiap bahagian 50 gram (Sha dapat 13 bahagian).
Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.
4. Cara untuk membuat Roti Boy : Menggunakan telapak tangan leperkan adunan roti. Letakkan inti ditangan dan tutup dan kemaskan .Bentukkan bulat dan letakkan atas loyang pembakar yang telah disapu
mentega. Ulangi untuk bulatan roti yang lain. Letakkan roti pada jarak
7.5cm diatas loyang pembakar. Ketepikan untuk diperap selama 45 minit
didalam suhu suam. Pipe toppping diatas roti bentuk spiral (bulat-bulat)
bermula dari tengah. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 15-20 minit
atau sehingga roti kekuningan.
0 comments:
Post a Comment